Programok

Lábunk alatt a föld – a Radetzky laktanya területének régészeti kutatása

info heading

info content

Magyar Nemzeti Múzeum

1088 Budapest, Múzeum krt. 14-16.

36 1 327 7700/450

https://mnm.hu/hu

Magyar Nemzeti Múzeum, Múzeum krt. 14–16.

2021.06.19 14:00

Kb. 10 éves kortól

Megtaláljuk-e az 1. századi római tábort? Itt lesz-e a 12. századi királyi ház? Mit árultak a pünkösdi vásárban? és más hasonló kérdéssel vágtunk neki idén márciusban ennek a régészeti kutatásnak. Már az elején kiderült, hogy a nagyon egyedinek tartott lelőhely tényleg szuper! A terület minden négyzetméteréről csak úgy ömlik a különböző korú lelet, bámulatosan érdekes dolgok kerülnek elő nap-mint-nap. 

Az előadásban kicsit időutazunk, a bronzkorban kezdünk, hiszen itt már akkor is egy település állt. Majd láthatjuk, hogy a római foglalás hogyan érintette a vidéket, azt a korai tábort megtaláltuk-e már. A római időszak több száz éve alatt nem maradt változatlan a vidék, nyomon követhetjük ezen a kis területen is.

A 11. századtól újra elkezd egy város, Felhévíz fejlődni a mai Margit híd lábánál. Kikötő, átkelőhely, vásártartó hely és mindezek miatt vagy mellett a magyar királyok számára is egy kiemelten fontos helyszín. Az oklevelek egy királyi házról beszélnek, ami valahol erre állt…

Az állandó változások mellett a török kor egy roppant nagy átalakulást hoz a terület életében, a Budát ostromló seregek északi támadásai innen indulnak. De nem csak a hadi események határozzák meg ezt a helyet, úgyhogy az oszmán tartomány székhelyének életébe is bepillanthatunk…

A helyszín befogadóképességétől, illetve az aktuális egészségügyi szabályoktól függően előzetes jelentkezés szükséges lehet.