Programok

Egy különleges régészeti lelőhely feltárása az egri Servita utcában

info heading

info content


Dobó István Vármúzeum - Eger

3300 Eger, Vár köz 1.

0630/303-91-57

http://egrivar.hu/

Eger, Dobó István Vármúzeum, Dobó-bástya konferenciaterme

2021.06.18 16:05

15 éves kortól

A Dobó István Vármúzeum 2021. március 22. és április 27. között próbafeltárást végzett az egri belvárosban található barokk Servita templom és rendház mellett tervezett óvoda építésével kapcsolatban. 

Berecz Barbara előadása az ásatás legizgalmasabb eredményeibe enged bepillantást, bemutatva a legérdekesebb régészeti jelenségeket és leleteket.

A lelőhely kiemelt fontosságát az adja, hogy az egri belváros eddig kevésbé kutatott részén, viszonylag nagy területen kerültek elő több korszakból származó régészeti jelenségek, különleges régészeti leletek.

A terület Árpád-kori történetéről tanúskodik egy tűzhely, melynek átégett sütőfelületét találtuk meg. A török korból egy tipikusan török kori építészeti technikával készült, habarcs nélkül, darázskőből alapozott, paticsfalú épület került elő. Ezen kívül a barokk rendház épülete mellett ásott két kutatóárokban további középkori és kora újkori falmaradványokat és régészeti jelenségeket tártunk fel. Az egyik kutatóárokban előbukkant fal a 13. század közepén épült ferences kolostorhoz tartozó kerítésfalként értelmezhető.